Kärleksört



Imorse såg jag första vårtecknet i rabatten på vår framsida. Bilden ovan är tagen med min mobil och skärpan blev sisådär. Men ni ser förstås, trots dålig skärpa att min älskade kärleksört börjar väckas till liv. Kärleksörten betyder massor för mig. Tillhör en av mina absoluta  favoriter. Jag förknippar kärleksörten med min uppväxt. Vi hade kärleksört planterad vid varsin sida om ytterdörren till det radhus  i Tumba som vi bodde i från det att jag var ca 10 år

Min mormor hade även hon en förkärlek till kärleksörten. När jag äntligen blev med tomt fick jag äran att gräva upp kärleksört från hennes rabatt för att plantera i min egen.

Min mormor blev änka redan 1980 och hon planterade kärleksört vid min morfars grav. Den var den vackraste kärleksört jag någonsin sett. Vackrare och vackrare för var år som gick blev den.  Mormor var förtjust i kärleksörten,  men det som var än viktigare var att den fyllde en för henne viktig funktion vid graven. Mormor visste att med kärleksört vid graven var det ALLTID fint där. Allteftersom hon blev äldre kände hon än mer att det var ett bra val eftersom hon inte kunde sköta graven som hon kunde göra tidigare.

När min älskade mormor gick bort så grävdes kärleksörten upp inför gravsättning. För mig fanns/finns inget annat än att en ny kärleksört skulle/ska planteras vid graven. Det vet jag att mormor skulle uppskatta. Jag har vid tre tillfällen planterat kärleksört vid graven. Två gånger har jag köpt kärleksört på plantshopen i Ösmo och vid ett tillfälle har jag grävt upp en från min egen rabatt. Vid tre tillfällen när jag besökt graven har kärleksörten inte varit kvar. Någon har grävt upp den vid samtliga tillfällen. Jag har gråtit många tårar över detta och får tårar i ögonen i skrivande stund. Jag har funderat på varför den inte får vara kvar och har kommit fram till att det antagligen beror på att min mamma betalar för gravvård. Just detta faktum kanske innebär att det endast är de som arbetar på kyrkogården som får plantera vid graven. Förmodligen har jag ingenting att säga till om. Jag vill så gärna att det alltid ska vara fint vid graven. Ingen i familjen bor i närheten varför besöken vid graven blir ett fåtal gånger per år. I vår ska jag göra ett nytt försök, jag ska inte ge upp!

Kommentarer
Postat av: Marie KJ

Skäms men jag vet inte ens hur en kärleksört ser ut, ska genast googla på saken.

Kram på dig min vän som jag träffar allt för sällan

2009-03-20 @ 21:15:35
URL: http://systermarie.blogspot.com/
Postat av: Giggi

Hej Lotta!



Fortsätt plantera, jag förstår dig till fullo.. Det finns personer i ens liv som man vet hur de skulle tänka och hur de skulle vilja ha det även om de inte finns i ens närhet.. Det är klart att din mormor skall ha en kärleksört på sin grav. Kram Giggi

2009-03-20 @ 22:23:50
Postat av: Sirpa

Lotta, sitter i ;sregnet i thailabnd och laser ding blogg. Du far karleksort av mig i var nar jag delar mina stora plantor pa landet.

Anders halsar. PUSS

2009-03-24 @ 12:54:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0